Kerjaya Yang Sesuai Dengan Autisme

Dalam menguruskan Naz ni pastinya terfikir apa kerjaya yang sesuai dengan autisme. Yelah, walaupun waktu ni Shai kerja keras saving duit khas untuk keperluan duit dia bila besar nanti, takkan nak menepek bawah ketiak mak kot, banyak cantik hang. Nak pula dari kecil lagi Naz ada kecenderungan untuk hasilkan sesuatu dari kosong – making from scratch mat saleh kata – […]

Continue Reading

Rutin Homeschool Untuk Anak Sebab Tak Hantar Ke Sekolah

Ceritanya sekolah diumumkan dibuka 15 Julai tempoh hari dan haruslah kita kalut-kalut nak siapkan baju n barang sekolah Naz. Tapi lepas fikir-fikir dan research (selain solat istikharah) Shai fikir takpalah kami opt out dari hantar Naz ke sekolah. Nota: yep, kalau ada benda-benda yang tak tau nak pilih mana elok amalkan solat istikharah. Bkn masa nak kawin je yob. Boleh […]

Continue Reading

Koleksi Link Homeschool (dah review)

Links dan website homeschool ni Shai dapat dari grup whatsapp sekolah Naz dan serius link ni semua sangat membantu. Dan Shai review dan letak sedikit penerangan jadi korang boleh klik link yang mana korang nak ya. Nota: link ni dari negara US,UK jadi darjah dia pun tak sama macam kita. Kalau K tu kindergarten atau umur 5-6 tahun, Grade 1 […]

Continue Reading

Update: Setahun Selepas Di Sekolah PPKI

sekolah PPKi, pendidikan integrasi, autism, autisme,

Tempoh hari sebelum cuti sekolah bermula Shai kena pergi sekolah Naz untuk perjumpaan ibu bapa yang ambil report kad tu, untuk tahu perkembangan pada semester dua lah kiranya ni. Jadi untuk yang semester satu, ada di sini. Okeh, ini untuk recap apa yang cikgu kelas Naz telah kongsikan (yang sebenarnya Shai sendiri terkejut sampai bergenang air mata kot). 😀 Perkembangan […]

Continue Reading

Melatih Anak Menulis Dengan Kertas Laminate

melatih anak menulis, homeschool, autism, fine motor skills

Cara mudah melatih anak menulis ni idea yang Shai dapat lepas fikir taknak membazir kertas untuk rutin homeschooling dengan Naz. Sebab salah satu aspek yang Naz kena perbaiki adalah kemahiran menulis dia kena latih sampai cantik sikit. Mana taknya, sampai cikgu bagi satu plastik grip letak dekat pensil nak bagi jari jemari kuat. Dan kemahiran menulis ni berkait dengan fine […]

Continue Reading