3 Tips Kurus Dalam Atomic Habits Untuk Kesihatan

Korang nak tak, kalau jumpa satu cara yang boleh buatkan korang konsisten dengan amalan yang korang nak komit, contohnya berdiet? Buku Atomic Habits banyak dikongsikan sebagai satu cara yang simple banget kalau nak konsisten dengan produktiviti dan tabiat tertentu. Biasalah kita kadang-kadang tak komit dan azam yang ada selalunya separuh jalan ja kan. Kalau penyelesaian untuk ‘simptom’ tersebut ada, sapa […]

Continue Reading

Kaedah Memasak Yang Sihat

Kita tahu aspek makanan mainkan peranan majoriti dalam proses kurus kita. Dan pada masa sama kaedah memasak yang kita gunakan juga mainkan peranan sebab ia akan berikan kesan kepada nutrisi dalam makanan tersebut. Jadi kaedah memasak yang sihat yang mana sesuai untuk berdiet ni? Sebab memasak ni menggunakan tenaga haba, dan ia boleh buang keluar hampir 20% nutrisi dalam makanan, […]

Continue Reading

Makan Sebab Emosi – Emotional Overeating Ni Tak Boleh Dibuat Main

Untuk yang baca artikel ni, mungkin korang pernah atau sedang alami isu di mana asal korang alami satu emosi yang tinggi (tak kira sedih, merajuk, atau marah) korang otomatik akan isi pinggan dengan makanan yang banyak untuk makan. Betul tak? Itu yang kita panggil sebagai emotional overeating. Mengapa Emotional Overeating Berlaku? Isu ini berlaku di mana kita kaitkan dengan makanan […]

Continue Reading

Tips Untuk Berdiet Di Rumah Untuk Ibu

Antara tips untuk berdiet di rumah, yang paling asas adalah untuk tidak rasa tertekan melakukannya. Sebab apa? Kalau stress atau rasa pressure je konfom diet korang kelaut buat kesekian kalinya. Lepas terjaga stress tu baru boleh ikuti tips lain. 😀 Kenapa Stress Bahaya Untuk Ibu Nak Kurus? Secara stright to the point, ya. Rasa stress adalah salah satu faktor utama […]

Continue Reading

Nak Diet Kena Sempurna Semuanya Kan?

Isu yang biasa kita alami ketika berdiet yang kita kongsikan terus kepada point ja ya: jangan jangka nak diet kena sempurna semata-mata. Mindset ini tak lebih akan menyebabkan korang sangat mudah diet nak kelaut. Baca sini, post apa yang korang perlu buat bila diet kelaut. Maksud Nak Diet Kena Sempurna Maksud Shai di sini adalah, bila kita mulakan diet (lepas […]

Continue Reading