Kesan dan Beza AHA dan BHA Untuk Kulit

Kesan dan Beza AHA dan BHA Untuk Kulit

Dalam post sebelum ini kita tahu tentang AHA serta ada menyentuh sedikit tentang BHA. Namun, apa beza AHA dan BHA ini kepada kulit kita? Perbezaan AHA dan BHA Apa itu AHA Secara asasnya, AHA (nama panjangnya alpha-hydroxy-acids) adalah sejenis komponen asid yang diekstrak secara alami, biasanya tumbuhanlah. Contoh paling asas AHA ini adalah glycolic acid yang diekstrak dari gula tebu, […]

Continue Reading

Review Hada Labo AHA BHA Cleanser

review Hada Labo AHA BHA Cleanser, glycolic acid

Post ini khas untuk berkongsi review Hada Labo AHA BHA Cleanser ni ya. Sebab ada beberapa lama tu kita teringin juga nak merasa produk yang ada asid ni tapi tengok The Ordinary pun ohemgee harganya. Mujurlah ada berdoa sikit nak merasa tu, esoknya pula Watsons buat sale. Manifestasi gitu alhamdulillah. Untuk bacaan menyeluruh tentang AHA dalam pencuci muka, baca sini. […]

Continue Reading

AHA Untuk Kulit. Apa Yang Kita Perlu Tahu

AHA untuk kulit, skincare, glycolic acid

Walaupun dah gunakan skrub muka, adakah masih perlu AHA untuk kulit? AHA ini termasuk dalam kategori skrub untuk kulit, hanya mekanisme nya ja berbeza. Kebiasaanya AHA digunakan bila skrub muka yang biasa digunakan tak macam dulu – kulit tetap kusam dan banyak keluar sel kulit mati lebih dari biasa – dan itu yang Shai lalui baru-baru ini. Penggunaan asid untuk […]

Continue Reading

Kegunaan Glycolic Acid Untuk Kulit Muka

Apa manfaat glycolic acid untuk kulit muka kita? Mana taknya, sejak kebelakangan ni pelbagai jenis bahan singular untuk skincare dah bercambah sekarang ni, ‘berkat’ jenama macam The Ordinary. Dulu kurang2 retinol dan vitamin C je; sekarang selain glycolic acid, ada alpha arbutin, hyaluronic acid dan pelbagai lagi. Glycolic acid ni dianggap sebagai satu alternatif terbaik selepas retinol, untuk yang nak […]

Continue Reading
1 2 3 12