Review: Berbaloikah Menggunakan Micro-Size Planner?

Kalau korang tengok post2 planner yang ada ni boleh agak dah shai ni memang menggunakan kertas untuk pengurusan masa – memang ye pun :D. There‚Äôs something about using papers yang membantu shai mudah nak bergerak dan menyusun pelbagai urusan, apatah lagi menulis dekat kertas pun dibuktikan boleh menguatkan memori menyimpan maklumat. Jadi apa sahaja yang baru tentang planner shai akan […]

Continue Reading

3 Manfaat Menggunakan Google Calendar Untuk Produktiviti

google calendar

Beberapa masa kebelakangan ni ada beberapa waktu yang Shai dapati planner fizikal tak membantu, jadi jenuh gak mencari solusi kalau tak haru lah jadinya. Ya, ada masa tu keadaan tak mengizinkan untuk kita gunakan sistem yang biasa diamalkan semaksimum mungkin, jadi kenalah adapt. Dan iye, time berkurung pun sibuk juga,kerja hadap komputer ja cuti tak cuti sama ja ha.ha.ha *sambil […]

Continue Reading

Ring Planner Berbanding Travelers Notebook

ring planner, planner, travelers notebook,

Ring planner ni kategori lain dibandingkan dengan planner jenis lain seperti travelers notebook (TN), apalagi menggunakan satu buku nota sahaja seperti dalam sistem bullet journal ataupun Hobonichi. Masing-masing ada kelebihannya tersendiri, tinggal nak sesuaikan dengan keperluan kita ja. Ye, dalam post sebelum ni Shai banyak tulis tentang TN (I gushed darn a lot about the system, ada post semuanya tentang […]

Continue Reading

Minimalism Bullet Journal Yang Simple

minimalism, minimal, bullet journal, planner, travelers notebook

Minimalism bullet journal ni yang Shai dah lama amalkan sistem bullet journal ni. Dan setakat ni sistem ni sangat memudahkan dan Shai berpuas hati. Mana tak nya, lain orang lain keperluan dia dalam merancang masa/agenda dia jadi dengan sistem bullet journal ni (bujo for short) dia ikut korang nak letak apa, nak rancang apa. Serius! Planner yang ikut kita, bukan […]

Continue Reading