Rugi

Tiba-tiba terfikir satu benda. Tentang rugi. Rugi, bila hidup kita disogok dengan penipuan.Tapi kita tahu benda tu tipu. Cuma kita sumbat otak kita, kunci hati kita dengan ayat berulang-ulang, nak menyakinkan yang apa kita percaya dan buat tu benar. Words of affirmation lagaknya Sedangkan kebenaran kalau berlaku dia amat mudah bagai di angin yang bertiup. Tepat, terus, dan tulusTanpa perlu […]

Continue Reading

Islam tu Pasif, Redha, Takpalah, Biarkanlah?

Sesuatu yang diperhatikan sekian lama, yang kita rasa isu ini berlaku berzaman lamanya. In a way, boleh dikatakan sebagai naratif/paradigma sebegini hasil daripada orang yang zalim, yang manipulasi keadaan ikut seleranya, untuk capai apa yang dia nak. Jadi dia tekankan pihak tertindas lain sebagai sesuatu yang untuk diterima dan bersabar sahaja. Bersabar yang di sini maksudnya pasif, pasrah, dan disuruh […]

Continue Reading

Tentang Duit

Isu duit, dari mana nak mula ya? Banyak benda yang boleh diperkatakan tentang duit dan pelbagai tips, pandangan, dan idea yang orang nak kongsikan tentang duit. Agaknya kan, selagi hari akhir tak sampai lagi dan kita takkan habis cerita/fikir tentang duit kan. Tapi tu lah, dalam dunia ni, duit pun perlu juga untuk teruskan hidup. Cuma beza di sini, adalah mindset […]

Continue Reading
1 2 3 5