Mengajar Matematik Untuk Autisme Homeschool

mengajar matematik untuk autisme

Mengajar anak matematik ni memang memerlukan kesabaran juga ni. Sebab mata pelajaran ini memerlukan latihan berterusan, jadi masa kena diasingkan selang hari untuk latihan matematik. Dan untuk Naz sebab dia autisme, cara pengajaran pun akan lain sedikit dari aliran perdana. Apatah lagi, sebab kami pilih untuk opt out untuk tak hadir ke sekolah selagi isu covid ni tak habis, jadi […]

Continue Reading

Buku Teks Pendidikan Khas [Link]

buku teks pendidikan khas

Post ini mengumpulkan pautan ke sumber dan bahan pembelajaran untuk anak. Alang-alang kita dah ada ni kita sharing-sharing sekali lah ye dok. Klik link dekat sini ya. Nota: Senarai ni baru sahaja dimulakan dan not exhaustive jadi kalau korang nak tolong update list pun boleh di komen ya. Senarai ni dikumpulkan seiring dengan progress Naz maka apa sahaja yang Shai […]

Continue Reading

Kerjaya Yang Sesuai Dengan Autisme

Dalam menguruskan Naz ni pastinya terfikir apa kerjaya yang sesuai dengan autisme. Yelah, walaupun waktu ni Shai kerja keras saving duit khas untuk keperluan duit dia bila besar nanti, takkan nak menepek bawah ketiak mak kot, banyak cantik hang. Nak pula dari kecil lagi Naz ada kecenderungan untuk hasilkan sesuatu dari kosong – making from scratch mat saleh kata – […]

Continue Reading

Koleksi Link Homeschool (dah review)

Links dan website homeschool ni Shai dapat dari grup whatsapp sekolah Naz dan serius link ni semua sangat membantu. Dan Shai review dan letak sedikit penerangan jadi korang boleh klik link yang mana korang nak ya. Nota: link ni dari negara US,UK jadi darjah dia pun tak sama macam kita. Kalau K tu kindergarten atau umur 5-6 tahun, Grade 1 […]

Continue Reading

8 Tahun Umur Naz

Saja nak share, dah 8 tahun dah Naz hari ini – that’s right, hari ini birthday Naz wuhuu..dan nak dijadikan cerita, hari ini juga anniversary makpak kita, what a lovely coincidence hehe.. Di imbas balik beberapa tahun ni banyak dan jauh progres Naz dah buat sekarang ni, dan tiap hari berlalu tu Shai serius bersyukur sangat2. Even dia diagnosed as […]

Continue Reading