Rutin Homeschool Untuk Anak Sebab Tak Hantar Ke Sekolah

Ceritanya sekolah diumumkan dibuka 15 Julai tempoh hari dan haruslah kita kalut-kalut nak siapkan baju n barang sekolah Naz. Tapi lepas fikir-fikir dan research (selain solat istikharah) Shai fikir takpalah kami opt out dari hantar Naz ke sekolah. Nota: yep, kalau ada benda-benda yang tak tau nak pilih mana elok amalkan solat istikharah. Bkn masa nak kawin je yob. Boleh […]

Continue Reading

Koleksi Link Homeschool (dah review)

Links dan website homeschool ni Shai dapat dari grup whatsapp sekolah Naz dan serius link ni semua sangat membantu. Dan Shai review dan letak sedikit penerangan jadi korang boleh klik link yang mana korang nak ya. Nota: link ni dari negara US,UK jadi darjah dia pun tak sama macam kita. Kalau K tu kindergarten atau umur 5-6 tahun, Grade 1 […]

Continue Reading

Update: Setahun Selepas Di Sekolah PPKI

sekolah PPKi, pendidikan integrasi, autism, autisme,

Tempoh hari sebelum cuti sekolah bermula Shai kena pergi sekolah Naz untuk perjumpaan ibu bapa yang ambil report kad tu, untuk tahu perkembangan pada semester dua lah kiranya ni. Jadi untuk yang semester satu, ada di sini. Okeh, ini untuk recap apa yang cikgu kelas Naz telah kongsikan (yang sebenarnya Shai sendiri terkejut sampai bergenang air mata kot). 😀 Perkembangan […]

Continue Reading

Melatih Anak Menulis Dengan Kertas Laminate

melatih anak menulis, homeschool, autism, fine motor skills

Cara mudah melatih anak menulis ni idea yang Shai dapat lepas fikir taknak membazir kertas untuk rutin homeschooling dengan Naz. Sebab salah satu aspek yang Naz kena perbaiki adalah kemahiran menulis dia kena latih sampai cantik sikit. Mana taknya, sampai cikgu bagi satu plastik grip letak dekat pensil nak bagi jari jemari kuat. Dan kemahiran menulis ni berkait dengan fine […]

Continue Reading

Update: Naz Selepas 6 Bulan Bersekolah PPKI

PPKi, pendidikan khas, autism, sekolah rendah

Tempoh hari Shai ada dapat komen di blog post ini, dan agak terharu juga kerana sedikit sebanyak, perincian setiap langkah dalam daftar sekolah untuk PPKI membantu ibu bapa di luar sana. Sebab tak jumpa rujukan yang detail2, jadi Shai buatkan untuk korang. Jadi, lepas daftar Naz daftar dan masuk ke sekolah PPKI dengan jayanya, apa cerita dia sekarang? Perkembangan Anak […]

Continue Reading