5 Sebab Planner Saiz A6 Adalah Yang Terbaik Untuk Korang

Post ini juga sedikit sebanyak untuk kongsikan planner setup yang Shai gunakan sekarang ini iaitu planner saiz A6, berbeza dengan saiz regular mahupun A5 sebelum ini. Dah berapa lama pakai ni best pulak, jadi Shai kongsikan ikut pengalaman sendiri, sedikit sebanyak boleh bantu korang buat pilihan untuk tentukan saiz planner korang sendiri.

planner saiz A6, traveler's notebook, planner, midori,

Mengapa Planner Saiz A6 Adalah Yang Terbaik

Saiz Yang Tak Terlalu Besar, Mahupun Kecil Untuk Kegunaan Harian

Saiz kertas A6 ni dikira sebagai planner saiz kecil, kategori sama dengan saiz pocket, personal, passport, mahupun mikro (ada tak orang pakai saiz cinonet ni?), cuma ia at the end of the spectrum lah.

Saiz ini tak besar mana, tak kecil mana menjadikan ia sesuai untuk digunakan untuk harian (yang biasa orang panggil sebagai Everyday Carry atau EDC). Boleh lah nak tulis secukupnya apa yang nak dibuat dalam seminggu tu, melainkan tulisan korang sebeso font size 48. -.-

Perbandingan saiz planner insert yang ada. Sumber: The Well Appointed Desk

Dimensi Lebih Kepada Lebar, Dan Tidak ‘Narrow’

Kalau di ikutkan saiz A6 ni macam saiz A5 juga, dimensi panjang dan lebar dia macam nak ke segi empat sama, ada balance dekat situ, berbanding dengan saiz popular iaitu Traveler’s Notebook Regular Size yang lebih memanjang.

Jadi nak menulis pun ruangnya sedap lah sikit sebab ayat kita tulis pun dari kiri ke kanan (vice versa kalau korang tulis jawi sekali) berbanding menulis dari atas ke bawah ye dok.

Lebih Mudah Dibawa Ke Mana-Mana

Planner saiz A6 juga lebih kecil dan mudah di bawa ke mana-mana. Boleh sumbat dalam handbag tanpa ganggu ruangan lain, malah kalau korang takat guna 1 buku nota saiz tu ja, boleh selit elok dalam poket.

Boleh Dijadikan Sebagai Fungsi Wallet

Dengan planner saiz A6 ini juga korang boleh add-on ia sebagai wallet, siap dengan slot untuk kad, duit tunai dan syiling sekali dengan buku nota korang untuk mudahkan selonggok.

Macam contoh planner ni yang Shai berkenan, Foxy Fix Spice Couture ni dia ada slot duit kertas dekat belakang, dengan poket2 sekali buat selit kad.

Macam ni pesen dia letak poket di belakang. Sumber: Foxy Fix

Pesaing paling dekat adalah saiz pasport yang juga boleh dibuat sebagai dompet, diikuti saiz poket, dan saiz regular sebagai purse besar mahupun clutch. Saiz A5 buat walet tak pernah dengar lagi.

Saiz Kertas Yang Lebih Mudah Didapati Dan Juga Mudah Dibuat Sendiri

Yang paling Shai suka dengan saiz A6 ni, ialah kertasnya lebih mudah didapati dan juga boleh dibuat sendiri. Kertas A4 tu lipat ja 4x dah boleh dapat 4 muka saiz A6. Setel satu hal tak payah risau insert/buku nota saiz yang tak berapa biasa didapati di sini melainkan kedai buku (online/offline) yang khas.

Kesimpulan

Ikuti kelebihan yang ada tadi, planner saiz A6 adalah yang terbaik untuk Shai, dan pasti sesuai untuk korang juga. Untuk konfom serasi saiz/sistem planner tersebut untuk korang, beli ja buku nota saiz tersebut dan pakai untuk seminggu. Kalau mudahkan kerja korang planning and doing works, there’s your answer. 😀

Percayalah, ni dari pengalaman orang yang super cerewet sebab malas nak fikir buat kerja 2,3 kali lepas tu haha.

planner saiz A6, traveler's notebook, planner, midori,
Planner yang Shai buat sendiri guna bahan dibeli di Daiso. Yang kat tengah tu saiz A6, yang bawah kanan tu saiz pasport
planner saiz A6, traveler's notebook, planner, midori,
Saiz A6 ni yang Shai tambah serba sedikit untuk dijadikan sebagai wallet sekali. Elok pulak hehe

Untuk bacaan lanjut, korang boleh tengok link sini yang pasti membantu korang.

Planner setup Shai dengan Traveler’s Notebook regular size (masa ni excited sebab akhirnya dapat ‘planner peace’ melalui sistem TN ini)

Cara membuat Traveler’s Notebook sendiri, tanpa menggunakan banyak belanja (tak semestinya kena kulit yunk)

Perbandingan dan panduan memilih planner yang sesuai dengan keperluan diri

Sistem nota yang Shai gunakan iaitu bullet journal. Simple n ikut suka hati korang sebenarnya.

Dan juga akaun IG Shai buat khas untuk planner memplanner nih. XD Klik sini untuk follow ya.

Bacaan lanjut

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge