2 Cara Tambah Stamina Dengan Mudah

Umumnya, stamina ni dimaksudkan sebagai satu keupayaan untuk melakukan suatu kerja, dan kadar keupayaan tu lah stamina korang (dah macam buku teks fizik pulak). Betul lah kan, kalau stamina tinggi korang steady, kalau stamina yang rendah cepatlah semput.  Dan ada kesan lain kalau stamina korang berada di tahap rendah, iaitu: Stamina yang rendah juga bermaksud korang tak aktif (untuk maintain […]

Continue Reading

3 Jenis Senaman Waktu Kuarantin

Fuh..dalam kuarantin ni memang tak boleh buat apa lah melainkan terkurung dalam rumah (kecuali nak senaman waktu kuarantin?). Tapi nak buat macam mana kan dengan tahap jangkitan virus pun dah dikira pandemik oleh KKM, kita ikuti agar bilangan yang kena jangkitan – termasuk yang sedang dirawat – makin menurun bilangannya sampai kita boleh counter balik virus tersebut. Nota ya, virus […]

Continue Reading

Tips dan Koleksi Rutin Senaman Untuk Perut

Post khusus untuk kumpul infografik senaman untuk perut. Min bet banyak rutin senaman korang simpan dekat hp kan? đŸ˜› Takpa, yang dalam ni min pilih ada sebabnya tau – dipilih untuk cover semua peringkat dari senang sampai ke advance. Tinggal nak ikut ja. đŸ˜‰ Untuk permulaan sebelum nak mulakan rutin senaman, adalah korang sebaiknay kenalpasti otot2 yang terlibat dekat perut […]

Continue Reading

Berapa lama kesan bertangguh bersenam sampai hasil hilang?

Nak kata ada yang konsisten senaman setiap masa sampai dia mati rasanya tak pernah dengar lagi (rekod terbaik mungkin The Rock lah kot), tapi secara realistiknya memang ada masa yang kita terpaksa berhenti bersenam sebentar dan ia sesuatu yang normal. Yang penting asalkan kita tahu apa akan jadi bila rutin tersebut berhenti sementara waktu, kita tahu apa yang akan dijangka. […]

Continue Reading

Setiap Hari Buat Full Workout Bahaya Tak

Full workout yang dimaksudkan di sini adalah rutin senaman yang all-out menggunakan (mengerahkan, sebenarnya) kumpulan otot secara sekaligus, yang membantu untuk cover semua kumpulan otot sambila meningkatkan stamina jantung sekali. Sebab kalau buat betul-betul full workout ni, memang letih lepas tu. Cuma tu lah, full workout yang dimaksudkan di sini adalah workout ke atas kumpulan otot utama setiap hari. Maknanya […]

Continue Reading
1 2 3 6