Biasa Tidur Dengan Lampu Terbuka? Baca Sini

Artikel ni khusus untuk mereka yang biasa tidur dengan lampu terbuka. Kalau korang tidur berselubung bergelap bboleh baca sebagai proof korang tidur bergelap tu bagus hehe..Sebab apa tidur dengan lampu terbuka ni tak bagus untuk kesihatan kita? Tabiat ni akan ganggu kitaran waktu tidur, kesan kepada pelbagai isu kesihatan, buat kita lebih murung, atau paling teruk, kanser (klise betul semua […]

Continue Reading

Setiap Hari Buat Full Workout Bahaya Tak

Full workout yang dimaksudkan di sini adalah rutin senaman yang all-out menggunakan (mengerahkan, sebenarnya) kumpulan otot secara sekaligus, yang membantu untuk cover semua kumpulan otot sambila meningkatkan stamina jantung sekali. Sebab kalau buat betul-betul full workout ni, memang letih lepas tu. Cuma tu lah, full workout yang dimaksudkan di sini adalah workout ke atas kumpulan otot utama setiap hari. Maknanya […]

Continue Reading

Berpuasa Membantu Gastrik Dengan Intermittent Fasting

Mesti terfikir bagaimana berpuasa membantu gastrik jugak kan? Selalunya masa bulan puasa orang yang gastrik akan mengelak sedikit kan. Tapi ia sebenarnya salah satu cara untuk mengurangkan simptom dan kekerapan, malah tahap keseriusan gastrik korang. Baca lanjut kalau nak tahu. Tentang Intermittent Fasting Intermittent fasting (IF) ni sama ja prinsipnya macam berpuasa yang kita buat waktu Ramadan; ia adalah berpuasa […]

Continue Reading

Tips Yang Perlu Dibuat Jika Sakit Gastrik Dan Berpuasa

gastrik berpuasa, sakit gastrik, tips puasa gastrik, sakit gastrik dan berpuasa

Amalkan tips yang perlu dibuat jika sakit gastrik dan berpuasa, kalau korang nak berpuasa dengan aman. Sebab nak dekat puasa ni banyak benda nak kena fikir, dan yang paling utama mestilah nak makan ye dok? Masa ni nak merasa pelbagai makanan hispter dan penuh cheese (hehe). Tapi kalau gastrik kena ambil kira sebelum nak merasa. Jadi untuk elakkan gastrik korang […]

Continue Reading