Bagaimana Rutin ‘Gaming’ Membantu Untuk Mindset

action analogue blur close up

Rutin baru sejak terkurung dalam rumah (dan masih pun) setelah sekian lama dalam lockdown adalah dengan ber-gaming di rumah yang bukan sahaja untuk mengisi masa lapang tapi juga untuk melatih pelbagai kemahiran. Sambungan dari post sebelum ini. Apa kau fikir main game dengan teknologi sekarang ni macam main Luxor? XD Dah canggih dah kak, sampai ke tahap nampak realistik serupa […]

Continue Reading

Pavlov Effect untuk Produktiviti

silver click pen on open book

Shai pun baru tahu sebenarnya maksud Pavlov Effect. Tak tahu pula kecenderungan kita guna lagu tertentu yang sedikit sebanyak membantu kita fokus dan produktif bila buat kerja ni adalah satu fenomena Pavlov. Asalnya nak share post di reddit The Sims semata, nak tunjuk penghargaan dekat komposer lagu-lagu dalam game The Sims 1 yang banyak bantu kita fokus bila buat kerja […]

Continue Reading

Planner Setup 2022 – Go Big

Seperti biasa planner setup 2022 kena dibuat sebagai rekod dan rujukan dan korang kalau godeh2 post lama di sini memang ada beberapa tentang planner – kerana itu yang kita dok gunakan untuk pelbagai urusan. Setakat ni, planner setup yang sekarang ni membantu dan kerana itu blog post ini ditulis. 😉 Kita straight to the point lah senang. Semoga membantu untuk […]

Continue Reading

Regresi Autisme – Tips Untuk Elak dan Rawatannya

regresi autisme

Regresi autisme ni suatu aspek yang sentiasa kita perhatikan untuk anak dan jujurnya, seboleh-boleh tak nak berlaku keadaan tersebut. Memang doa sangat jangan berlaku dekat Naz sebab bukan sahaja kena ulang ajar lagi sekali, kalau regresi berlaku waktu kita tak ada macam mana? Maksud Regresi Autisme  Ikut pembacaan dan kajian yang kita buat, regresi autisme ni suatu keadaan dimana anak […]

Continue Reading

Lalang Yang Toksik

Sebenarnya isu ini telah lama berlaku dan sedikit sebanyak kita rasa tak perlu nak panjangkan atau bangkitkan. Cuma tu lah, lihat keadaan sekarang macam tak berubah nak tak nak kena suarakan juga sebagai satu ‘call out’ agar keadaan jadi lebih baik lepas tu, atau sekurang-kurangnya orang akan ambil tindakan aktif dan lebih kritis dengan info yang ada depan matanya. Asal […]

Continue Reading
1 2 3 98